Naschrift: bittere amandelen

In het vorige blogbericht Prikkeldraad en doornhagen, schreef ik over de levendige hegh van amandelbomen en braamstruiken die VOC gouverneur Van Riebeeck in 1660 plantte langs de oostgrens van de Kaapkolonie. De wilde amandelboom (Brabejum stellatifolium) is inheems in Zuid-Afrika. Enkele bomen die Van Riebeeck liet planten leven nu nog en zijn dus ruim 350 jaar oud.

Van_Riebeeck's_Hedge,_Kirstenbosch_Botanical_Garden,_Cape_Town-006.jpg

Van Rieebeecks amandelbomen in de nationale botanische tuin Kirstenbosch, Kaapstad

Door de Khoikhoi af te snijden van hun grond, sloegen de Hollanders twee vliegen in een klap. Ze eigenden zich hun land met al haar natuurlijke hulpbronnen toe, inclusief de notenbomen. Vervolgens werden die hulpbronnen zelf weer aangewend om de afgrenzing te consolideren. Zo werd de laatste oogst van de dick hout settende amandelbomen op het oorspronkelijke grondgebied van de Khoikhoi ingezaaid om de toekomstige heining body te geven.

Omdat ik graag bak, weet ik dat bittere amandelen giftig zijn vanwege hun hoge gehalte aan blauwzuur (hoe meer blauwzuur een amandel bevat, hoe bitterder deze smaakt). Amandelen uit de supermarkt zijn dan ook altijd zoete amandelen. Mijn kookboek raadt voor het maken van marsepein en amandelspijs aan om ten hoogste 4 bittere amandelen te gebruiken op 125 gram zoete amandelen, voor de smaak. Marsepein en amandelspijs worden gemaakt van rauwe amandelen.

Toen de Hollanders arriveerden, waren de Khoikhoi al bekend met de giftigheid van bittere amandelen, en wisten hoe die eetbaar gemaakt moesten worden, door een procedé van weken (om het velletje te kunnen verwijderen), drogen en flink verhitten (roosteren).

Op 3 april 1655 noteert Van Riebeeck dat ene Jan de Vos van eenige bitter-amandelen (te veel gegeten) overleden was.

De zoete wraak van de bittere amandelen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s