Van kleur verschieten

Op zoek naar Jan van Riebeecks Daghregisters (logboeken), ontdekte ik een schat, de Atlas Zuid-Afrika van de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Buiten de logboeken vond ikscreen-shot-2016-11-19-at-19-29-34
er onder meer een kinderboek van Nynke van Hichtum, Oehoehoe. Hoe een kleine kafferjongen page bij den koning werd, uit 1899. Naast de te verwachten incorrectheden en het exotisme, las ik in haar voorwoord ook deze verbazingwekkende observaties:

Zooals ik reeds zei, zijn de Kaffers zwart van kleur, maar het is niet zulk dof zwart als bij de Afrikaansche negers. Er ligt een roodachtig waas over, alsof de helder roode kleur van het bloed door de zwarte huid heen schemert.

Ze zijn echter niet allen gelijk van kleur, maar dat roodachtig zwart vinden zij zelf het mooiste. Als ze van natuur dien tint niet hebben, dan wrijven zij zich trouw in met roode klei en vet. Hoe meer ze glimmen, hoe mooier ze zichzelf vinden!

De kinderen zijn bijna heelemaal blank als ze geboren worden, maar worden langzamerhand donkerder.


  • Nynke van Hichtum, Oehoehoe. Hoe een kleine kafferjongen page bij den koning werd. 1899. Met illustraties van W. van Haestrecht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s